< tornar
22 de febrer de 2018 a les 11:41

La Transparència és la millor defensa

Quan la RSC queda despullada

Aquests dies estem vivint amb sorpresa com diverses ONG s’ha collocat en el punt de mira de la premsa i la ciutadania per diversos casos de males pràctiques per part dels seus treballadors. El cas va esclatar el passat 9 de febrer quan la premsa britànica va fer-se ressò de diversos casos d’abusos i assetjaments sexuals, per part d’alguns treballadors de la ONG Oxfam que van acudir a auxiliar a la població d’Haití després del terratrèmol del 2010. Aquestes informacions s’han convertit en una difícil crisi de reputació per aquesta ONG, amb una sobtada i important baixa de donants i seriosos avisos del Govern britànic que comprometen les seves aportacions a la ONG.

Més enllà dels fets concrets i de les seves conseqüències, intentem ara veure on rauen les causes d’aquesta crisi de confiança i reputació. Com qualsevol organització, les ONG estan exposades a les actituds inapropiades d’alguns dels seus treballadors. Es tracta de grans organitzacions que realitzen una extraordinària feina, i per fer-ho compten amb milers de treballadors desplaçats arreu del món. Totes aquestes organitzacions compten amb protocols molt estrictes i procediments interns de control per evitar, detectar i castigar aquests comportaments inapropiats. De fet els actes que es denuncien ja van ser objecte d’investigació interna, i van acabar amb l’acomiadament dels culpables. On ha estat dons el problema? La resposta és molt simple: la manca de transparència. Si en el moment de detectar els fets la mateixa ONG ho hagués fet públic, segurament hauria provocat un petit escàndol, però s’hauria pogut argumentar que la ONG tenia uns protocols seriosos i havia actuat en conseqüència i de forma transparent; això la gent en general i els seus donants en particular ho haurien entès. A l’amagar els fets ara s’ha produït l’efecte bola de neu i el descrèdit i la desconfiança han contaminat a tota l’organització i posa en dubte fins i tot la tasca de la resta d’ONG.

La Transparència no és únicament per explicar tot allò que fem bé, sinó per fer explícit tot allò que és millorable. Reconèixer en què t’has equivocat no és una debilitat, i la transparència tampoc és un risc, és la garantia i la millor defensa per a la reputació de qualsevol organització.

Josep M. Soler