< tornar
6 de novembre de 2017 a les 14:07

L'efecte "canyeta". Jo sóc responsable

Petits canvis per aconseguir grans objectius

Segons un estudi sobre la contaminació dels oceans realitzat per l’organització Seas at Risck, del qual també es fa ressò el diari ARA en l’edició del dilluns 6 de novembre, es calcula que cada any s’utilitzen només a l’Estat Espanyol 5,09 milions de canyetes de refrescos. Us imagineu quin munt deuen fer aquests 5 milions de canyetes? El pitjor de tot plegat és que només se’n reciclen un petit percentatge i una part important d’aquestes acaben com a residus plàstics abocats als oceans, i en el nostre cas, al castigat mar Mediterrani.

Aquest cas és una metàfora perfecta del model actual de consum, i de la responsabilitat que hi tenim cadascú de nosaltres. Ens trobem davant d’un element minúscul per ell sol, aparentment ben innocent, i perfectament prescindible, però amb importants conseqüències pel medi ambient. El costum d’utilitzar elements plàstics d’un sol ús, arriba al seu punt màxim d’absurditat amb aquest petit instrument, que únicament hauria de ser un suport en aquells casos on realment hi ha una dificultat per poder engolir normalment la beguda.

Personalment m’he de confessar culpable per inconsciència, perquè no havia valorat l’impacte d’aquest gest força habitual, i em fa molta malícia no haver-me’n adonat abans. Sovint per resoldre els impactes del nostre consum, s’exigeixen canvis d’hàbits més o menys costosos, però en aquest cas us imagineu la vostra vida sense canyetes de beguda? Jo sí, igual que ara, per tant podem eliminar aquest residu sense cap esforç particular, només amb la nostra responsabilitat.

http://www.seas-at-risk.org/24-publications/800-single-use-plastic-and-the-marine-environment.html